De kracht van online relaties

online relaties

Ik ken haar al jaren. Wanneer we voor het eerst met elkaar in contact kwamen weet ik niet meer – was het dankzij #blogpraat? – maar het gebeurde. Al snel las ik dagelijks haar blog, liet af en toe een reactie achter en toen ik mijn bedrijf startte, keken we of ik iets voor haar kon betekenen. Gek genoeg had ik haar nog nooit in het echt ontmoet.

Toen we voor de zoveelste keer een online gesprek voerden, zei ze: ‘Ik heb zoveel te vertellen, teveel voor in een e-mail. Afspreken?’ Op dat moment realiseerde ik me dat we elkaar nooit eerder hebben ontmoet – niet in het ‘echte leven’, tenminste. Dat is een kracht van online communicatie. Dat je het idee hebt dat je iemand kent, zelfs als je diegene nog nooit in levende lijve hebt gezien. En dat je vervolgens enthousiast wordt van het idee om met de ander af te spreken en elkaar ‘echt’ te leren kennen.

Dus zaten we vanmiddag op het terras bij Kruim, het café in de bibliotheek van Gouda. Met koffie en chocolademuntjes (de bibliotheek heet de Chocoladefabriek, dus daar kwamen ze niet onderuit). ‘Je was makkelijk te herkennen,’ zei ze. ‘Met je lange haren.’ Andersom was dat ook zo. Elja leek op de foto’s die ik op Twitter en op haar blog heb gezien. Wat volgde was een lang (als tijd kan vliegen, dan deed het dat vandaag) en gezellig gesprek over letterlijk alles – het belang van warme relaties, marketing (natuurlijk), bloggen, video’s maken, ondernemen, kansen, het perfecte plaatje op social media. 

Als ik iemand voor het eerst ontmoet, moet ik altijd even aftasten. ‘De kat uit de boom kijken,’ noemde mijn stagebegeleider dat vroeger. Op zo’n moment ben ik eerder afwachtend dan direct enthousiast. Vandaag niet. Dat is wat online kan doen. Je kent elkaar al, dus sla je de basics over en kun je meteen heel persoonlijk worden. Urenlang over van alles praten zonder dat je op je horloge kijkt en je afvraagt of het al tijd is om weg te gaan. En als het dan toch zover is, geef je de ander Goudse stroopwafels mee. Omdat ze online weleens las over mijn stroopwafelfamilie en de markt waar ik af en toe stroopwafels verkoop, maar ze digitaal niet kon proeven.

Na vanmiddag weet ik: wanneer online en offline samenkomen, is het eigenlijk nog leuker.

  • Het is grappig – ik probeerde dit uit te leggen aan een groep mensen van de week maar dat is lastig. Je moet het meemaken, denk ik. Dank voor een leuke middag!